Strengere isolatienormen voor 2020!

De nieuwe regels… wat houden die in?

De nieuwe isolatieregels gelden enkel voor daken en zijn vooral van belang voor oudere woningen van voor 2006. De nieuwe regels kan je samenvatten in twee punten:

  • Voor oudere woningen: De nieuwe regels zijn van toepassingen voor huurwoningen en appartementen in Vlaanderen die voor 1 januari 2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet. Gebouwen die later werden aangesloten zijn in principe al in orde met de nieuwe regels.
  • Elk dak moet in 2020 geïsoleerd zijn: Vanaf januari 2020 moet elk dak minstens een isolatiewaarde hebben van 0,75m² K/W (R-waarde). Dit komt overeen met een dunne PIR isolatielaag van ongeveer twee centimeter. Het dak van een oude woning niet isoleren is dus geen optie meer.

 

Meer isoleren is een goed idee

Misschien heb je ook de bedenking gemaakt dat een isolatie van amper twee centimeter wat minnetjes is. Dat vinden wij ook. Als je een dak renoveert, kan je beter meteen voldoende isoleren. Het werk is ongeveer evenveel werk en een betere isolatie heeft heel wat voordelen. Bovendien is de extra kost van het dikkere isolatiemateriaal snel terugverdiend, ook dankzij de premies van de overheid.

Beter isoleren heeft enkel voordelen en de extra kost van het dikkere isolatiemateriaal heb je snel terugverdiend.

Dit zijn best wel goede argumenten om te kiezen voor een dikkere isolatie als je je plat dak gaat renoveren. Niet twijfelen!

Wil je een goede prijs krijgen als je ooit je woning of appartement verkoopt? Dan is een goede isolatie een must.

 

Tip! Je zolder isoleren telt (soms) ook

Heb je een onverwarmde en onbewoonde zolder? Dan kan het ook voldoende zijn om die zoldervloer te isoleren. Dit geldt als een geïsoleerd dak indien de isolatie doorloopt over het volledige plafond en een isolatiewaarde heeft van 0,75 m²K/W.
Langs de bovenzijde van de zolder isoleren is vaak een slimme keuze. Wanneer je langs de bovenzijde isoleert, kunnen de isolatielaag en het dampscherm doorlopend geplaats worden. Het resultaat is dat zo de isolatie optimaal kan renderen zonder risico op vochtbelasting.

Wat als mijn woning na 1 januari niet voldoet aan de nieuwe regels?

Als je woning of appartement na 1 januari 2020 niet aan de nieuwe regels voldoet, kan je als eigenaar een fikse boete krijgen van een woningcontroleur. Die boete bedraagt tussen de € 500 en € 990. Bovendien krijg je automatisch 15 strafpunten in het technisch dossier van de woning. Dat houdt in dat de woning ongeschikt wordt verklaard en niet meer mag verhuurd worden. Een eventueel lopende huurovereenkomst wordt op dat moment zelfs nietig verklaard.

Isoleren? Doen!

Het is duidelijk: een huis dat onvoldoende is geïsoleerd is niet langer een optie. En uiteindelijk is dat maar goed ook. Isoleren blijft een kost die zichzelf snel terugverdient en heeft enkel voordelen. Ben je nog niet in orde? Doe het dan snel!

Meer lezen?

  • Meer info over de nieuwe regels vind je op de website van de Vlaamse Overheid.
  • Meer informatie over alle energiepremies vind je hier.

Isolatiepremies Vlaanderen 2020

Bekijk hieronder de isolatiepremies van Vlaanderen 2020.
Klik hier

Zoek verkooppunten