EPC-attest verbeteren door te isoleren

Op 1 januari 2023 is de renovatieplicht van kracht. Woningen of appartementen die vanaf dan aangekocht zijn én een slecht EPC-label hebben, moeten gerenoveerd worden binnen de vijf jaar. Je renovatie-ingrepen moeten zo het label verbeteren. Hoe je dat doet? Isoleren is één van de doeltreffendste manieren. Gelukkig draag je de renovatie- en isolatiekosten niet volledig zelf, want er zijn een aantal premies waarvoor je een aanmerking komt.

Tot welk EPC-label moet je renoveren?

Wie vanaf 1 januari 2023 een woning of appartement met een slecht EPC-label koopt, heeft 5 jaar de tijd om het gebouw te renoveren en zo het label te verbeteren. Woningen met EPC-label E of F moet je renoveren tot (minstens) label D. Maar opgelet: label D is slechts een tussenstap, want in 2028, 2035, 2040 en 2045 volgen er verstrengingen. Vanaf 2028 zal je binnen de 5 jaar na aankoop moeten renoveren tot label C, vanaf 2035 tot label B en vanaf 2040 tot label A. Na de renovatie moet je met een nieuw EPC-attest bewijzen dat je het beoogde label behaald hebt.

Je EPC-score verbeteren door te isoleren

Wie de EPC-score van z’n woning de komende vijf jaar wil aanpakken, behaalt snel winst door te isoleren. Via het dak verlies je namelijk de meeste warmte. Investeren in dakisolatie geeft je EPC-score alvast een flinke boost. Ook de vloer en muren zijn geschikte plaatsen om extra te isoleren. Bij Aquaplan vind je het nodige materiaal zelf aan de slag te gaan:

  • De IKO enertherm ALU is de ideale PIR-isolatieplaat om je dak, zolder, muren, vloer en plafond wind- en vochtdicht te isoleren.
  • Voor platte daken is er de IKO enertherm MG, dat zich perfect leent voor ondergronden van staal, hout en beton (mits gebruik van een onderlaag).
  • De isolatieplaat IKO enertherm Combi-Floor bestaat uit een kern van PIR-isolatie met daarop een OSB-plaat. Zo isoleer je de vloer en maak je hem meteen beloopbaar.

Verder vind je ook andere isolatietoebehoren terug in ons assortiment, zoals de Iso-Fix isolatielijm, Iso-Fill isolatieschuim en Iso-Band ALU kleefband om de naden tussen isolatieplaten af te plakken.

Mijn VerbouwLening, renovatiekrediet met rentesubsidie en andere premies

Wie aan het renoveren slaat, moet dat gelukkig niet volledig uit eigen zak betalen. De overheid geeft namelijk premies voor verschillende soorten isolatiewerken. Of je nu een dak, vloer, spouw-, binnen- of buitenmuur isoleert: je kan meestal rekenen op een financiële tegemoetkoming van de overheid. Dat geldt zowel voor isolatie die je door professionals laat plaatsen als voor isolatiewerken die je zelf uitvoert.

  • Mijn VerbouwPremie geeft premies voor renovatie- en isolatiewerken voor onder andere daken, vloeren, binnen- en buitenmuren, elektriciteit en sanitair.
  • Met Mijn VerbouwLening kan je tot 60.000 euro lenen om renovaties te financieren die zowel de woningkwaliteit als de energieprestatie van je woning verbeteren. Je kan de lening bijvoorbeeld gebruiken om te investeren in isolatie, maar ook in zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp.
  • Het renteloos renovatiekrediet (waarbij de rente helemaal werd terugbetaald vanuit de overheid) werd sinds 1 januari 2023 omgevormd naar een rentesubsidie. Hoe energiezuiniger je jouw woning renoveert (en je dus naar een beter EPC-label streeft), hoe groter de rentesubsidie.

Naast deze drie steunmaatregelen, zijn er nog een aantal andere. Niet alleen van de overheid, maar ook van netbeheerder Fluvius. Via de Premiezoeker krijg je een overzicht van alle premies voor wonen en woningen in Vlaanderen.

Zoek verkooppunten