Verklarende woordenlijst

Created with Sketch.
C

Condensatievocht Created with Sketch.

Wanneer u last heeft van te hoge luchtvochtigheid, kan dit zich uiten in condensatievocht. Wanneer er niet genoeg ventilatie is in huis dan slaat dit vocht neer, en vocht slaat neer op koude vlakken. Denk bijvoorbeeld aan uw ramen, uw kelder, of uw buitenmuren. Bij condensatie is waterdamp in de lucht omgezet in vloeibaar water.  Echter, als u vaak last heeft van condens op muren of condensatie in huis, weet dan wel dat het eventueel schimmels en bacteriën kan veroorzaken. Daarom is het een goed idee om een huis goed geventileerd te houden. Zodra er niet genoeg ventilatie is in een ruimte of woning kan condens een groot probleem vormen. Het is daarom ook een goed idee om een huis zo goed mogelijk te ventileren door deuren en ramen etc. open te zetten.

D

Doorslaand vocht Created with Sketch.

Doorslaand vocht treft voornamelijk muren die naar de regenzijde gericht zijn. Dat komt het vaakst voor bij oudere woningen, maar ook recent gebouwde woningen krijgen hier soms mee te maken. Dit type van vochtprobleem ontstaat wanneer neerslag tegen de buitenmuur van de woning slaat.  De poreuze muren kunnen vocht opslorpen of water kan binnendringen via barsten in de muur of door een lekkende dakgoot. Dit vocht baant zich vervolgens een weg doorheen de hele muur waardoor er uiteindelijk ook aan de binnenkant sporen van vocht, salpeter of schimmel kunnen verschijnen.

Gelukkig is doorslaand vocht gemakkelijk te behandelen. Dat doe je door op de buitenmuur een vochtwerende impregnering aan te brengen. Deze maakt de poriën van je gevel waterafstotend zodat de neerslag niet meer in de buitenmuur kan dringen, maar van de muur zal parelen. De muur blijft wel 'ademen' omdat waterdamp wel wordt doorgelaten.

O

Opstijgend vocht Created with Sketch.

Opstijgend vocht kan veroorzaakt worden door de capillaire werking van de materialen in uw muur. In feite dringt water vanuit de bodem in de poriën van uw voegen en bakstenen. Opstijgend vocht is een probleem wat vaak voorkomt, het is zelfs een van de belangrijkste oorzaken van vochtproblemen. Vooral oudere woningen en traditioneel metselwerk hebben hier vaak last van, maar ook nieuwbouw is hier zeer gevoelig aan.

De beste methode om dit probleem aan te pakken, is door de muren te injecteren. Dat doe je door onderaan in de muur gaten te boren waardoor een vloeistof of gel zich in de muur kan verspreiden. Zo ontstaat er een waterafstotende barrière in de muur die het opstijgende vocht tegenhoudt. Daardoor wordt je muur beschermd tegen vocht.

Zoek verkooppunten