Is het nodig om mijn plat dak te controleren na een storm?

Af en toe passeert er ook in ons land een stormdepressie die heel wat schade kan aanrichten. Van zodra de wind waait met een snelheid van ongeveer 75 km/u kunnen dakpannen en schoorsteenkappen omver waaien. Bij rukwinden vanaf 90 km/u kan de stormschade aan woningen nog veel groter zijn.

Het is na een storm dan ook zeker niet overbodig om je plat dak te controleren op schade. Tijdens een storm komen vaak problemen van je plat dak aan het licht. Het is dan ook een prima moment om na een storm je dak te inspecteren en te herstellen indien nodig. Dat kan je eenvoudig zelf doen.

Blazen en scheuren van je plat dak repareren

Merk je bij de controle van je plat dak scheuren of blazen op in de dakbedekking? Dan kan je de roofing best meteen herstellen. Het is ook maar een kleine moeite om dit probleem te verhelpen. Met Dak-Reparatie en Anti-Scheur verstevigingsband van Aquaplan maak je je plat dak snel weer helemaal waterdicht.

Een handig stappenplan om scheuren en blazen te herstellen op je plat dak vind je hier.

 

Dakgoten controleren

Een verstopte dakgoot is een belangrijke reden van problemen bij een plat dak. Na een storm kunnen afval, bladeren, takken, … op je plat dak terechtkomen. Ze kunnen bovendien opgehoopt samenklitten onder de invloed van de harde wind. Mogelijk raakt zo ook je afvoer verstopt en kan het water niet meer van je plat dak weglopen. Dat kan voor grote problemen zorgen. Check na een storm dus altijd of je dakgoten nog goed werken en maak ze vrij. Je kan eventueel ook bladvangers plaatsen op de afvoer om te voorkomen dat bladeren en ander afval zich in je regenpijp kunnen vastzetten.

Hier vind je meer info over hoe je tewerk gaat om een verstopping in je regenpijp op te lossen.

Loskomende naden of randen repareren

Wat je best ook checkt, zijn de naden van je dakbedekking. Alle plaatsen waar de roofing aan elkaar of aan andere materialen is bevestigd zijn gevoeliger voor problemen. Ook uitsparingen zoals luchtroosters en koepels verdienen extra aandacht. Zijn er naden losgekomen? Dan kan je die onder meer herstellen met Reparatie-Mastic.

Hier vind je een stappenplan hoe je tewerk gaat om lossende naden te repareren.

Een goed onderhouden plat dak is je beste garantie om vele jaren probleemloos beschermd te zijn. Dakrollen van Aquaplan zijn duurzaam en makkelijk zelf te plaatsen, ook zonder te branden! Zo kan elke doe-het-zelver veilig aan de slag om zelf een plat dak te installeren.

Tip! Is je plat dak ondertussen erg verweerd en dringt een renovatie zich op? Dan vind je hier een overzicht van hoe je dat zelf kan aanpakken.

Zoek verkooppunten