Een verstopping in de regenpijp oplossen
Zo kan je regenpijp verstopt raken
Opgehoopte vuilresten en bladeren kunnen de regenpijpen van je woning verstoppen. Daardoor kan het hemelwater niet meer weg en zoekt het een andere uitweg. Mogelijk sijpelt het dan via de buitenmuur ook je woning binnen.
Zowel puntdaken als platte daken zijn gevoelig voor mosvorming die op termijn voor een verstopping kan zorgen. Maar ook bladeren en takken kunnen heel wat schade aanrichten aan de afvoercapaciteit van je regenpijp. Om vochtproblemen te voorkomen, is het belangrijk om de regenpijpen van je woning regelmatig te inspecteren en te onderhouden.
Zo zorg je dat je regenpijpen geen problemen veroorzaken
Twee keer per jaar de dakgoten reinigen en bladvangers plaatsen
Een verstopte regenpijp kan je eenvoudig voorkomen door twee keer per jaar de dakgoot grondig schoon te maken. Dat doe je door al het losse afval uit de dakgoot te scheppen. Dat gaat vaak beter als je de dakgoot eerst bevochtigt met een tuinslang. Heb je zoveel mogelijk vervuiling uit de dakgoot gehaald, dan kan je de dakgoot en de regenpijp naspoelen met je tuinslang. Begin zo ver mogelijk van de afvoer, leg je tuinslang in de dakgoot met de spuitrichting naar de afvoer gericht. Zo schuif je op richting de afvoer om alles weg te spoelen. Een schuursponsje kan helpen om de meest hardnekkige vervuiling los te maken.
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Met een boldraadrooster voorkom je dat vogels gaan nestelen in de regenpijp en je houdt hiermee meteen ook bladeren en vuilresten tegen voor extra bescherming. Bij Aquaplan hebben we bladvangers in diverse modellen en afmetingen die ook bijzonder geschikt zijn voor platte daken.