Zo bestrijd je als doe-het-zelver een vochtige kelder

Kelders zijn gevoelig voor vochtproblemen

Het is niet zo verwonderlijk dat een kelder te maken krijgt met vochtproblemen. De muren zitten minstens voor een deel onder de grond en het grondwater drukt voortdurend tegen de constructie. Zeker in natte periodes kan dit voor problemen zorgen van vocht in de kelder. Extra gevoelig zijn oude kelders en kelders die aan de buitenkant niet afdoende zijn behandeld met vochtwerende producten zoals Black-Foundations.

Welke problemen komen voor in de kelder?

Om een vochtprobleem op een goede manier op te lossen, is het belangrijk om te weten wat de oorzaak ervan is. Zie je scheuren of barsten in de vloer of in de muren? Is er water in de buurt van leidingen die door de muur, vloer of plafond zitten? Of situeert het probleem zich op de aansluiting tussen de vloer en de de muur? Dat zijn allemaal plaatsen waar vochtproblemen vaak ontstaan. Ook als er in de kelder ramen of andere openingen naar buiten zijn, verdienen deze extra aandacht als mogelijke oorzaken van vochtproblemen.

Zo pak je vochtproblemen in de kelder aan

Wordt het vochtprobleem veroorzaakt door scheuren, barsten en lekken in je kelder? Gebruik dan eerst Waterdruk-Stop van Aquaplan. Kap de scheuren en barsten open tot ze minstens twee centimeter breed en diep zijn. Maak de ontstane gleuven proper en breng vervolgens het product aan.

Waterdruk-Stop is een afdichtingsmiddel dat snel hard wordt en tijdens het drogen ook sterk uitzet. Daardoor kan dit product alle barsten, scheuren en lekken perfect waterdicht maken, zelfs onder grote druk. Je kan zelfs een spuitend lek te lijf gaan met Waterdruk-Stop!

Maak je kelder volledig waterdicht

Zijn alle actieve lekken gedicht met Waterdruk-Stop? Dan ben je klaar voor de volgende stap: je kelder volledig waterdicht maken. Hiervoor heeft Aquaplan twee producten waarmee elke doe-het-zelver zelf de klus kan klaren:

  1. Kelder Epoxy: dit product is ideaal als je zowel de muren als de vloer van de kelder waterdicht wil maken. Je kan het gebruiken op bakstenen of cementbezettingen. Voorwaarde is wel dat deze stof- en vetvrij zijn en dat pleisterwerk, verfresten, zouten en schimmels verwijderd zijn. Nadat je Kelder Epoxy hebt aangebracht, trekt het diep in de ondergrond en versterkt het de structuur van je muren en vloeren. Dit product is slijtvast, waardoor je het ook voor de keldervloer kan gebruiken.
  2. Kelder Bezetting is een witte cementcoating om keldermuren waterdicht te maken. Ook andere ondergrondse constructies die uit beton of cement bestaan kan je hiermee behandelen. De werkwijze om het product aan te brengen is gelijkaardig aan die van Kelder Epoxy. Opgelet: voor vloeren is Kelder Bezetting niet aangewezen.

Van zowel Kelder Epoxy als Kelder Bezetting dien je twee lagen aan te brengen om vocht geen kans meer te geven. Beide producten zijn overschilderbaar.

Zorg voor voldoende ventilatie in de kelder

Zelfs al is je kelder nu volledig waterdicht, het blijft belangrijk om deze ruimte ook voldoende te verluchten. Een goede ventilatie is heel belangrijk, want anders zal je zelfs in een waterdichte kelder te maken krijgen met bijvoorbeeld schimmelvorming. Roosters of ramen die je geregeld open kan zetten zijn belangrijk om van je kelder echt een aangename ruimte te maken.

 

Tip! Ga je aan de slag met de producten van Aquaplan? Lees dan vooraf best nog eens aandachtig het stappenplan dat bij het product zit of dat je vindt op de website van Aquaplan. Die geven je heel nuttige tips & tricks om tot een optimaal resultaat te komen.

Zoek verkooppunten