Vocht in de binnenmuren? Bestrijd ze met deze 5 producten!

Afbladderende verf, krullend behangpapier, plinten die loskomen en een muffe geur. Herkenbaar? Dan heb je waarschijnlijk last van vocht in de binnenmuren. Geen pretje, want de gevolgen ervan zijn vaak ernstig. Denk bijvoorbeeld aan gezondheidsproblemen door schimmelvorming, schade aan bouwmaterialen of verlies van warmte-isolatie. Je pakt het probleem best zo snel mogelijk aan. In deze blog lees je welke oorzaken opstijgend vocht heeft en met welke producten je het bestrijdt.

De oorzaken van opstijgend vocht in de binnenmuren

Vocht in de binnenmuren, da’s een ernstig probleem. Vooraleer je het probleem aanpakt, moet je eerst de oorzaak ervan achterhalen.

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht wordt veroorzaakt door grondwater dat – vooral bij oudere woningen – door de fundering omhoog trekt en zo in de muren wordt opgenomen. Het komt voornamelijk voor in de binnenmuren van kelders of ruimtes op de begane grond.

Lekkages

Wanneer leidingen, de dakbedekking, dakgoten, regenpijpen, ramen of deuren gaan lekken, dan sijpelt het water in de muren en veroorzaakt het schade. Afhankelijk van de locatie van het lek, kan er zowel op de boven- als onderverdiepingen een vochtprobleem ontstaan.

Gebrekkige ventilatie en condensatie

Onvoldoende ventilatie leidt tot vochtige lucht, die zich ophoopt tot condensatie. Dat komt vooral voor wanneer warme, vochtige lucht in aanraking komt met koude oppervlakken, zoals de muren. Voldoende ventilatie voorzien doet vaak al wonderen, maar voor plekken die moeilijk te verluchten zijn, brengt de EverDry Vochtopnemer soelaas.

Bouwproblemen

Slechte afdichting, onjuiste isolatie of gebreken in het gebouw zelf kunnen bijdragen aan vochtproblemen. Bij nieuwbouwwoningen ontstaat er vaak vocht wanneer de droogtijd voor materialen zoals beton of pleisterwerk niet wordt gerespecteerd.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht is regenwater dat via poreuze muren, voegwerk of lekkende dakgoten in de buitenmuren dringt. Zo verspreidt het zich ook naar het binnenoppervlak en zorgt het voor vochtproblemen.

5 producten om vocht in de binnenmuren te bestrijden

Het spreekt voor zich dat je eerst de oorzaak van het probleem moet lokaliseren en oplossen. Het lek dichten, dakgoten herstellen of ventilatiemogelijkheden plaatsen, bijvoorbeeld. Wanneer je dit hebt gedaan, kan je je focussen op het vochtprobleem. Bij Aquaplan vind je de volgende vijf producten die je hierbij helpen.

 • Aquaplan Binnenmuur-Droog
  Je brengt de ademende, transparante coating Aquaplan Binnenmuur-Droog aan om je binnenmuren te beschermen tegen vochtdoorslag. Opgelet, je moet eerst de vochtdoorslag vanaf de buitenkant aanpakken, bijvoorbeeld met een hydrofuge. Daarna behandel je de binnenmuren met Binnenmuur-Droog vooraleer de muren een laagje verf of behang krijgen.

 • Aquaplan Anti-Condensatie
  Permanent afrekenen met condensatievocht? Dat kan met Aquaplan Anti-Condensatie. De vloeibare, energiebesparende muur- en plafondcoating heeft isolerende eigenschappen. Hierdoor voelt het oppervlak warmer aan en vormt er zich geen condensatie meer.

 • Aquaplan Wall-Injector of DPC-waterkeringsfolie
  Opstijgend vocht tegengaan, dat kan op twee manieren. Injecteren of onderkappen. Aquaplan Wall-Injector hoort logischerwijs bij de eerste optie. Met de kleurloze injectievloeistof creëer je een waterdichte barrière, die zich verspreidt over de volledige dikte van de muur. Door de actieve stoffen blijft de muur ademen, zodat het vocht kan verdampen. Doeltreffend én permanent voor volle steense muren! Kies je ervoor om te onderkappen, dan kan je dat doen met de DPC-waterkeringsfolie. De folie is gemaakt van kunststof en is rotvrij en scheurvast. Er komt meer breekwerk aan te pas, maar het is een zeer effectieve oplossing.
 • Aquaplan Vochtbarrière
  Een andere mogelijkheid om te injecteren, is de Aquaplan Vochtbarrière. Het is een gebruiksklare injectiegel, geschikt voor binnen- en buitenmuren. Je maakt boorgaten in een horizontale voeg van de muur, die je opvult met flexibele buisjes. Daarna injecteer je de gel in de buisjes met een kokerpistool. Eén behandeling volstaat om opstijgend vocht in zowel holle als volle steense muren permanent te bestrijden.

 • Aquaplan Badkamer-Dicht
  Aquaplan Badkamer-Dicht legt een 100% waterdicht scherm op allerlei ondergronden. Denk aan hout, gips, pleisterwerk of beton. Je brengt het aan voor je gaat betegelen. Na het aanbrengen kan je je keuken, douche- of badkamer zorgeloos verder afwerken.

Op zoek naar de juiste producten? Je vindt ze terug bij onze Aquaplan-verdelers in jouw buurt.

Zoek verkooppunten