Zelf een tuinhuis bouwen? Kies de juiste dakbedekking!

De koude, grijze winterdagen zijn voorbij en daarmee is het favoriete seizoen van de doe-het-zelver weer aangebroken. Ben jij van plan om binnenkort je tuinhuis te renoveren of zelf een tuinhuis te bouwen? Dan moet je natuurlijk zorgen voor een goede dakbedekking. Maar: welke opties zijn er? En hoe weet je welke dakbedekking ideaal is voor jouw tuinhuis? We helpen je op weg.

Dakbedekking voor je tuinhuis: talloze opties

Je wil natuurlijk dat je tuinhuis een stevig en waterdicht dak heeft, zodat je al jouw spullen veilig en droog kan bewaren. Goed, dat staat al vast. Maar dan breekt stap 2 aan: welk type dakbedekking heeft jouw tuinhuis nodig? Het antwoord op die vraag hangt af van jouw wensen als doe-het-zelver en van het type tuinhuis dat je bouwt. We geven je alvast wat meer informatie over de meest gangbare materialen voor dakbedekking van tuinhuizen met hellende daken.

Metalen dakpanplaten

Metalen dakpanplaten vormen de ideale dakbedekking voor tuinhuizen met hellende daken. Het is bovendien zeer gebruiksvriendelijk en snel, want je legt met elke dakpanplaat 24 of 35 pannen in een keer. Je kan ze de pannen bovendien probleemloos laten overlappen in de hoogte en breedte, wat ervoor zorgt dat je nooit hoeft bij te snijden. De dakpanplaten zijn zeer licht, wat ze ook ideaal maakt als dakbedekking voor je tuinhuis – je hebt namelijk geen overdreven sterke dakstructuur nodig.

Wil je een bestaand tuinhuis een nieuwe dakbedekking geven? Dan zijn dakpanplaten ook de perfecte optie. Je hoeft je oude dak namelijk niet te verwijderen, maar kan het als onderlaag gebruiken voor je dakpanplaten.

Benieuwd naar de verschillende stijlen en handige toebehoren om het dak voor je tuinhuis netjes af te werken? Je vindt alle dakpanplaten op deze pagina.

Bitumen golfplaten

Een andere optie voor tuinhuizen met een hellend dak zijn bitumen golfplaten. Dit type dakbedekking is reeds geschikt voor elk dak met een helling groter dan 7° en zijn ook zeer makkelijk te plaatsen. Bovendien zijn bitumen golfplaten geïmpregneerd, waardoor ze geen vocht absorberen en het meeste vuil bij een regenbuitje wegspoelt. Betaalbaar, eenvoudig te leggen en nog makkelijker te onderhouden dus!

Shingles: de ideale dakbedekking voor tuinhuizen met een afwijkende dakvorm

Heeft het dak van jouw tuinhuis een wat minder standaard vorm? Dan zijn bitumen dakshingles een goede optie. Deze shingles kan je namelijk makkelijk buigen om bochten te maken rond moeilijke hoeken. Dakshingles zien er bovendien mooi uit en zijn eenvoudig te plaatsen – ook als je een minder ervaren doe-het-zelver bent.

Dakshingles zijn enkel geschikt voor daken met een hellingsgraad van minimaal 15°. Is je dakhelling kleiner? Geen nood. Je gebruikt dan eerst een onderlaag, vooraleer je de dakshingles plaatst.

Dakbedekking voor tuinhuizen met een plat dak

De meeste tuinhuizen hebben een (licht) hellend dak, waardoor de bovenstaande opties perfect zijn. Bouw of renoveer jij een tuinhuis met een plat dak? Dan is zelfklevende roofing of EPDM-rubber een goede optie.

Zoek verkooppunten