Roofing voor je plat dak nodig? Zo kies je de juiste dakrol!

Bitumen dakrollen – beter bekend als roofing – vormen nog steeds de meest solide dakbedekking voor het waterdicht maken van platte daken. Aquaplan heeft verschillende soorten bitumen dakrollen in haar gamma. In deze blog leggen we uit in welk geval welk type de voorkeur geniet.

Het waterdicht maken van platte daken is geen sinecure. Zeker niet nu de klimaatverandering voor grotere temperatuurschommelingen zorgt en er steeds vaker zonnepanelen, airco’s, warmtepompen en andere technische installaties op platte daken worden geschroefd. Gelukkig zijn de bitumen dakrollen van Aquaplan van geen kleintje vervaard. Ze gaan minstens dertig jaar mee. En deze toch al niet geringe levensduur laat zich door eenvoudig periodiek onderhoud nog fors verlengen. Ook handig: met de bitumen dakrollen van Aquaplan kun je bestaande daken zonder afbraakwerken renoveren.

Met onze bitumen dakrollen zit je dus sowieso goed, maar met welk specifiek type uit ons gamma ben je het beste af? En hoe ga je de roofing aanbrengen? Branden, lijmen, kleven of nagelen? Veel hangt af van de dakconstructie van je woning: werd deze uit beton, houten platen of houten planken opgetrokken?

Dak met betonnen ondergrond

Op een plat dak met een betonnen ondergrond raden we je aan om te werken met dakrollen met een zelfklevende onderlaag: de hechting is dan prima en de zelfklevende varianten zijn het eenvoudigst en veiligst om te plaatsen. Voor de onderlaag kies je in dit geval voor Aquaplans Roof Base Stick, in combinatie met een toplaag als Roof Top Stick Mineral of Roof Top Stick Reflect. Je kunt ook kiezen voor een semi-zelfklevende onderlaag: deze onderlaag kun je gewoon kleven, waarna je de toplaag met de brander aanbrengt. De hitte die vrijkomt bij het branden van de toplaag volstaat om de onderlaag in één keer mee te branden.

Door het zelfklevend karakter van Roof Base Stick is het aanbrengen van lijm of branden overbodig, wat de klus erg eenvoudig en veilig maakt. De scheur- en krimpvrije onderlaag is aan de onderzijde voorzien van een handige aftrekfolie en bestaat uit elastomeren, bitumen en een polyester-glas combinatie inlage. Dit maakt deze onderlaag sterk, elastisch en makkelijk verwerkbaar. Aan de bovenzijde is deze onderlaag afgewerkt met zand.

Op de zelfklevende onderlaag dien je dus nog een zelfklevende toplaag aan te brengen. Hiervoor bevelen we Aquaplans Roof Top Stick Mineral aan. Deze sterke, elastische en makkelijk verwerkbare toplaag uit hoogwaardige elastomeren en bitumen is eveneens scheur- en krimpvrij. De dakrol heeft aan de onderzijde een aftrekfolie voor eenvoudige plaatsing en is aan de bovenzijde afgewerkt met lichtgrijze leislag voor extra UV-bescherming. Als alternatief voor Roof Top Stick Mineral kun je ook voor Aquaplan Roof Top Stick Reflect kiezen. Bij deze laatste variant werkt de lichte leislag op de bovenzijde reflecterend, zodat het dak koeler blijft.

Om de verkleving van zelfklevende bitumineuze dakbanen te bevorderen gebruik je best ook Rooffix Activator. Dit zeer snel drogende voorbehandelingsmiddel activeert de hechtkracht van zelfklevende bitumineuze dakrollen, wat vooral van pas komt in niet-ideale (weers)omstandigheden.

Dakconstructie met houten platen

Bestaat je dakconstructie uit houten platen? Dan raden we je eveneens de hogervermelde zelfklevende varianten aan, opnieuw in combinatie met de Rooffix Activator. Al kun je in dit geval ook met de niet-zelfklevende Roof Base Fix werken, die je vervolgens vastnagelt én koud verlijmt. Hiervoor is net iets meer ervaring vereist dan voor het werken met zelfklevende dakrollen, maar het is nog altijd veel eenvoudiger en veiliger dan de roofing branden.

Denk er wel aan dat werken met Roof Base Fix als onderlaag ook andere producten impliceert voor de toplaag. Werk in dit geval met Aquaplans Roof Top Heat & Glue of Roof Top Heat & Glue Mineral. Het zijn beide erg sterke en weerbestendige producten, waarbij de eerste aan de bovenzijde werd afgewerkt met zand, terwijl de tweede werd afgewerkt met een grijze leislag voor extra UV-bescherming.

Houten planken bedekt met bitumen dakrollenAquaplan Roof Top Heat & Glue

Dakconstructie met houten planken

Bij dakconstructies met houten planken werk je best niet met zelfklevende dakrollen. Door de onderlinge beweeglijkheid van houten planken is nagelen hier de aanbevolen methode. Werk hier eveneens met Roof Base Fix als onderlaag en brand of lijm je met de Roof Top Heat & Glue of Roof Top Heat & Glue Mineral als bovenlaag.

Meer weten over de aangewezen roofing om jouw plat dak te vernieuwen? Raadpleeg onze website of vraag advies in een Aquaplan-verkooppunt in jouw buurt.

 

Zoek verkooppunten