Polycarbonaat voor jouw doe-het-zelfproject? Niet altijd de beste keuze

Als doe-het-zelver is het niet altijd eenvoudig om het juiste materiaal voor jouw project te kiezen. Je ziet al snel door de bomen het bos niet meer en eindigt misschien met een materiaal dat niet voldoet aan je eisen. Daarom vertellen we je hier alvast meer over de nadelen van polycarbonaat platen.

Polycarbonaat is niet krasbestendig

Golfplaten van polycarbonaat hebben een relatief zachte oppervlakte. Daardoor is het materiaal gevoelig voor krassen. Dat is niet alleen een probleem bij invloeden van buitenaf – zoals stormachtig weer waarbij er takken of andere zaken op je overkapping kunnen vallen. Ook het onderhoud en schoonmaken doe je best met de nodige zorg en aangepaste producten, om schade te vermijden.

Genieten in stilte? Vermijd polycarbonaat

Polycarbonaat is een thermoplastisch polymeer. Platen van polycarbonaat krimpen bij kou en zetten uit bij warmte. Dat is op zich geen probleem, maar het zorgt wel voor het nodige gekraak. Bepaal op voorhand dus of jij je hieraan zal storen.

Groene aanslag

Kies je voor polycarbonaat golfplaten? Dan krijg je op een bepaald moment waarschijnlijk te maken met vocht en condensatie. Dit vocht kan op termijn zorgen voor groene aanslag op je golfplaten. Gelukkig is dit eenvoudig te verwijderen met behulp van de juiste producten.

Bitumineuze golfplaten als betaalbaar alternatief

Naast platen van polycarbonaat zijn er natuurlijk nog andere opties voor je overkapping. Zo biedt een bitumineuze golfplaat bijvoorbeeld zeer veel voordelen. Bitumineuze golfplaten zijn bij uitstek geschikt voor het budgetvriendelijk waterdicht maken van een schuur, carport, tuinhuis et cetera.

Het materiaal is bovendien sterk en heeft een levensduur van 10 jaar. Je zal dus weinig last hebben van krassen of andere schade, terwijl dat risico bij polycarbonaat een stuk groter is. Krijg je toch te maken met kleine beschadigingen? Dan zijn die eenvoudig te repareren en hoef je niet meteen je hele dakbedekking te vervangen.

Een ander groot voordeel is dat bitumineuze golfplaten heel onderhoudsvriendelijk zijn. Het meeste vuil spoelt vanzelf weg bij een regenbuitje. Je hebt dus beduidend minder last van groene aanslag dan bij polycarbonaat golfplaten.
Meer weten over dit alternatief voor polycarbonaat? Je leest er hier meer over.

Zoek verkooppunten