Tuinonderhoud: maak je terras zomerklaar met deze 3 tips

De lente is officieel aangebroken en het kwik stijgt langzaam. Hoog tijd om je terras te reinigen en die zo weer helemaal klaar te maken voor het zomerseizoen. Het gure weer waarmee we tijdens de wintermaanden te maken krijgen, zorgt er namelijk voor dat vuil en vocht zich na verloop van tijd opstapelt. Daardoor krijgt je terras een groen- of bruinachtige schijn. De tegel een grondige schoonmaakbeurt geven en ze het hele jaar door goed onderhouden, zorgt ervoor dat jouw terras er telkens weer stralend uitziet. Hieronder vind je enkele concrete tips.  

Terras beschermen

Voorkomen is beter dan genezen, ook als het aankomt op het onderhouden van je terras. Om schade, vlekken en begroeiing op lange termijn te vermijden, kan je gebruikmaken van terrasbeschermers. Voor klinkers met poreuze, niet-geglazuurde verticale of horizontale oppervlakken doe je bijvoorbeeld een beroep op onze Klinker-Beschermer. Een transparante vet-, stof- en waterafstotende bescherming die de originele kleuren en schakering van de ondergrond doet herleven. 

Ligt er een minerale ondergrond rondom je woning? Denk maar aan arduin of marmer, dan kies je beter voor een speciale Arduin-Beschermer. Die is naast vuil- en vetafstondend ook sterk UV-bestendig én milieuvriendelijk. Op die manier voorkom je schade aan de tegels en vermijd je verontreiniging van de grond onder en rondom je terras. 

Onkruid en groene aanslag verwijderen 

Onkruid, mos en groene aanslag geven al snel een onverzorgde indruk op je terras. Wat onkruid betreft zijn er heel wat meningen en manieren om die (proactief) te verwijderen. De meest voor de hand liggende en beste manier is nog steeds uittrekken met de hand. Onkruidverdelgers- of branders zijn er natuurlijk ook, maar die oplossingen zijn mogelijks schadelijk voor je terras en andere begroeiing. 

Groene aanslag verwijderen kan in lichte gevallen manueel met warm water of met een hogedrukreiniger*. Indien een manuele behandeling niet volstaat, is het raadzaam om  onze Stop Groene Aanslag te gebruiken. Deze vloeistof is geschikt voor alle soorten buitenoppervlakken en heeft een langdurige werking. Zo geniet je zonder veel moeite van een stralend terras. Hoe je het middel het beste aanbrengt, lees je in het stappenplan

* Opgelet: reinigen met een hogedrukreiniger kan schadelijk zijn voor je terras. Controleer zeker en vast of het materiaal waaruit jouw terras gemaakt is, bestand is tegen de hoge druk. Stel de druk hoe dan ook zo laag mogelijk in en zorg ervoor dat je de voegen niet kapot spuit.

Bescherm je buitenmuren

Als het gaat over je terras denken velen vooral aan de ondergrond en planten. Wat vaak over het hoofd gezien wordt, zijn de muren. In heel wat gevallen grenzen de buitenmuren van je woning of tuinhuis namelijk direct aan het terras. Uiteraard is het in zo’n geval relevant om die goed te onderhouden en te reinigen. Manueel of met een hogedrukreiniger kom je ook hier al een heel eind. Voor extra bescherming gebruik je Muur-Dicht: een waterafstotende, ademende en solventvrije coating die je muren beschermt tegen regendoorslag en vervuiling. 

Op zoek naar een van bovenstaande producten? Ga langs bij een verkooppunt in je buurt!

Zoek verkooppunten