Het belang van een gezond binnenklimaat

Zo belangrijk is vochtbestrijding voor je gezondheid!

We spenderen tot 90 % van onze tijd binnenshuis door. Een gezond binnenklimaat is dus geen overbodige luxe. Een te veel aan vocht in huis leidt altijd tot vochtproblemen. Vochtproblemen kun je herkennen aan vocht- of schimmelplekken op de muur of plafond, een muffe geur in huis, condens op ramen, beschadigd pleisterwerk of loslatend behang.

Een vochtprobleem in huis is slecht voor de kwaliteit van je leefomgeving en veroorzaakt of verergert verschillende gezondheidsproblemen. Als vochtproblemen opduiken kan je ze maar beter snel aanpakken. Gelukkig is een efficiënte vochtbestrijding altijd mogelijk, en meestal kan je dit gewoon zelf doen!

De belangrijkste oorzaken van vochtproblemen

Bij vochtbestrijding is het belangrijk om te weten wat de oorzaak is. Vaak zijn de boosdoeners van vocht in huis condensatie of een probleem met de constructie van je woning.

  • Condens treedt vooral op als een ruimte onvoldoende verlucht wordt. Het vocht dat in de lucht in huis aanwezig is, geraakt daardoor niet weg en slaat neer op bijvoorbeeld een koude muur. Dit zorgt voor schimmelvorming, vieze geurtjes en tast ook het oppervlak aan. Dit is vaak het gevolg van een slechte isolatie. Goed ventileren kan dit probleem verhelpen. Zet regelmatig de deuren en ramen open voor frisse lucht of overweeg mechanische ventilatiesystemen. Als een goede ventilatie niet mogelijk is, kan je een speciale coating aanbrengen die het oppervlak minder koud maakt.
  • Problemen met de constructie van je woning zorgen voor andere vochtproblemen zoals opstijgend vocht en doorslaand vocht. Deze kan je herkennen aan vochtplekken op je binnenmuren. Bij doorslaand vocht bevinden die zich meestal bovenaan de muur. Opstijgend vocht herken je aan vochtige plekken onderaan de muur en aan behangpapier of plinten die loskomen.

Ook vochtproblemen in de kelder komen vaak voor. Dat is logisch, want zeker bij een ondergrondse kelder kan het grondwater stevig duwen tegen de constructie. De kelder verdient daarom zeker extra aandacht. Check je kelder regelmatig op schimmelvorming en opstijgend vocht. Vochtbestrijding in de kelder is heel belangrijk, want een vochtprobleem in de kelder veroorzaakt op termijn ook ellende met vocht in de rest van de woning.

Grijp snel in bij vochtproblemen in huis

Merk je schimmel of vochtige muren op in je woning? Dan weet je dat er iets mis is. Het is belangrijk om snel in actie te schieten want deze vochtproblemen maken op termijn je muren poreus, trekken ongedierte aan en houden vocht vast in je woning. Het probleem wordt zo enkel maar groter.

Vochtproblemen in huis mag je dus niet negeren, want ze verdwijnen nooit vanzelf. Integendeel: hoe sneller je ingrijpt, hoe makkelijker, sneller en goedkoper je het probleem kan oplossen.

Door vochtproblemen aan te pakken vermijd je 4 gezondheidsklachten

Bewoners van een vochtig pand hebben volgens onderzoek 25% meer gezondheidsklachten dan mensen met een woning met een gezond binnenklimaat. Vochtproblemen kunnen ook  verschillende gezondheidsklachten veroorzaken.

Allergieën

Vochtproblemen in huis lokken allergische reacties uit. Zeker wie gevoelig is voor sporen en schimmels kan last krijgen van een chronische ontsteking van het neusslijmvlies met onder meer verkoudheidsverschijnselen tot gevolg.

Astma

Huisstofmijt houdt van een vochtige en warme omgeving. Dit minuscule beestje kan astmatische klachten veroorzaken.

Slechtere werking van ons immuunsysteem

Een te vochtige ruimte stelt je immuunsysteem op de proef. Het lichaam verbruikt meer energie en houdt minder kracht over om ander gezondheidsproblemen te bestrijden. Daardoor loop je in een vochtig huis algemeen een groter risico om ziek te worden.

Met Aquaplan verhelp je elk vochtprobleem

Kunnen we dan zelf iets doen aan deze vochtproblemen om een gezond binnenklimaat te bekomen? Natuurlijk wel! Bij Aquaplan vind je een compleet assortiment aan vochtbestrijdingsproducten voor elk vochtprobleem. Afhankelijk van de oorzaak vind je een gespecialiseerde oplossing die vocht effectief een halt toeroept.

We geven je hier een overzicht van hoe je de meeste problemen zelf kan oplossen. Je vindt meer informatie en advies over deze oplossingen op onze website.

Vochtbestrijding binnenmuren

Vochtbestrijding in kelders

Vochtbestrijding buitenmuren

Zoek verkooppunten