EPDM rubberen dakbedekking voor platte daken: doe-het-zelvers weten waarom

Platte daken zijn niet enkel razend populair in de moderne architectuur. Ook bij renovaties met bijvoorbeeld een uitbouw wordt vaak voor deze dakvorm gekozen. Speciaal voor doe-het-zelvers ontwikkelde Aquaplan de makkelijk aan te brengen FlexiFoil-totaaloplossing voor platte daken. Die bestaat uit een hoogwaardige dakbedekking uit EPDM-rubber, een viertal soorten lijm en enkele toebehoren. In deze blog leggen we stapsgewijs uit hoe je de klus klaart.

Veertig jaar zorgenvrij

De synthetisch rubberen dakbedekking EPDM is uiterst geschikt voor alle platte daken, zowel in nieuwbouw als in renovatieprojecten. De uv-bestendige folie is super elastisch, bestand tegen extreme weersomstandigheden en gaat makkelijk 40 jaar mee.

Bovendien is EPDM van Aquaplan erg eenvoudig aan te brengen. Onze Europese gewafelde EPDM is eenvoudig te verlijmen en met één laag is je volledige dak waterdicht. De voorgevormde hoekstukken en hemelwaterafvoeren maken ook van de afwerking kinderspel.

Vier lijmsoorten voor een waterdicht resultaat

Speciaal voor de doe-het-zelver ontwikkelden we het FlexiFoil-totaalconcept. FlexiFoil bundelt 4 soorten EPDM-lijm die je minstens 40 jaar lang een waterdicht resultaat garanderen.

 1. De FlexiFoil Oppervlaktelijm is een krachtige en gebruiksklare PU-lijm die je enkel op het dakoppervlak moet aanbrengen, waarna je de EPDM-folie aanbrengt en nog kunt corrigeren tot alles perfect ligt.
 2. Met de spuitbare en dubbelzijdig aan te brengen FlexiFoil Opstandenlijm hecht je de EPDM-folie probleemloos aan de opstaande dakrand.
 3. Ook FlexiFoil Details & Naden doet wat je vermoedt. Je kunt hem zowel horizontaal als verticaal gebruiken.
 4. Met FlexiFoil Overlapping verlijm je overlappende EPDM-folies dubbelzijdig aan elkaar. Deze lijm heb je enkel nodig als je niet met één op maat gemaakte folie werkt, maar met meerdere stukken (bijvoorbeeld omdat je dak te groot is om met een zware folie uit één stuk te werken).

In vier eenvoudige stappen naar een perfect dak

Onze EPDM-dakbedekking is verbazingwekkend eenvoudig aan te brengen. Zorg er uiteraard vooraf voor dat je plat dak stof-, vet- en plasvrij is vooraleer je aan ons vierstappenplan hieronder begint. Is je dak te verweerd en niet meer schoon te vegen? Gebruik dan eerst de Aquaplan Special Primer EPDM.

Stap 1: Verlijm de EPDM-folie met FlexiFoil Oppervlaktelijm

 • Laat de folie enkele uren op voorhand opengeplooid op zijn toekomstige plek rusten zodat de vouwen verdwijnen.
 • Rol één helft op tot in het midden en breng de lijm aan op het vrijgekomen deel van het dak tot op 15 cm van de dakopstand of muur.
 • Maak slangvormige bewegingen terwijl je de lijm uitgiet en laat maximaal 8 cm tussenruimte. Smeer eventueel uit met een rollertje. Doe hetzelfde met de tweede helft.

Stap 2: Verlijm de randen met FlexiFoil Opstandenlijm en werk de hoeken af

 • Spuit de lijm op zowel het dakoppervlak, de folie als de dakopstanden.
 • Wacht tot de lijm vingerdroog is en plooi de folie vervolgens zorgvuldig op zijn plaats.
 • Rol de folie stevig aan met een handroller.
 • Plooi de folie in de hoeken tot een puntzak.
 • Vouw de folie tenslotte plat over de dakrand en werk af met dakranden.

Stap 3: Verlijm eventuele overlappen met FlexiFoil Overlapping

 • Sla deze stap over indien je met een folie uit één geheel werkt.
 • Plooi de rand van het nog niet volledig verlijmde stuk folie 10 cm terug.
 • Hou de buitenste 2 cm van deze flap vrij: breng de lijm op de overige 8 cm aan met een borstel.
 • Plooi de folierand zorgvuldig terug en druk stevig aan met een handroller.

Stap 4: Werk af met FlexiFoil Details & Naden

 • Verlijm – enkel indien je stap 3 toepaste – de nog vrije strook van 2 cm met behulp van een kitpistool. Zorg dat er lijm vanonder de naad tevoorschijn komt voor een waterdichte afwerking.
 • Bepaal de plaats van de hemelwaterafvoer en knip de uitsparing weg. Gebruik enkel onze voorgevormde afvoeren.
 • Verlijm details en naden met behulp van een kitpistool. Zorg dat er lijm vanonder de naad tevoorschijn komt voor een waterdichte afwerking.

Helemaal klaar, bestellen maar

Zo, je bent nu goed voorbereid om zelf je platte daken met rubberen EPDM van Aquaplan te bedekken. Je hoeft enkel nog op te meten en te bestellen. Vergeet bij het opmeten niet de opstaande randen mee te rekenen, want je moet de EPDM tot helemaal in het hoekje aanbrengen. En reken voor de zekerheid 20 cm extra, want niet alle daken staan 100% haaks. 

De Aquaplan EPDM-folie is beschikbaar in 7 verschillende breedtes: van 0,7 tot 7 meter. De lengte bestel je op maat. Reken na bestelling op een vijftal werkdagen voor levering in je doe-je-zelfzaak. Omdat de folie opgeplooid in dozen wordt geleverd, vormt transport ook met een kleinere gezinswagen geen probleem. Veel succes!

Wil je nog meer weten over het aanbrengen van de Aquaplan EPDM-folie? Download onze EPDM Rubberdak Gids!

Zoek verkooppunten