Dakmaterialen kiezen voor je platte dak? Hier hou je best rekening mee als doe-het-zelver

Ga je een plat dak renoveren of vernieuwen? Dan zijn er veel verschillende opties en dakmaterialen om uit te kiezen. Maar wat zijn nu de belangrijkste voordelen van al die soorten dakbedekking? En waar moet je allemaal rekening mee houden? We helpen je op weg.

Eenvoudige plaatsing

Als doe-het-zelver schakel je natuurlijk liefst geen professional in. Dat bespaart immers een hoop kosten. Als je geen doorgewinterde dakdekker bent kies je dus best voor een gebruiksvriendelijk materiaal voor je platte dak – zoals EPDM bijvoorbeeld.

Het grote voordeel van EPDM is dat je een folie op maat kan krijgen, ongeacht de vorm of afmetingen van je dak. Je dakdichting past dus altijd perfect, je bent geen tijd kwijt aan bijsnijden en betaalt enkel voor wat je echt nodig hebt. EPDM-rubber is bovendien ook heel onderhoudsvriendelijk. Ideaal dus voor elke doe-het-zelver. Tot slot is EPDM-rubber zeer bestendig tegen veroudering en allerlei weersomstandigheden. Daardoor gaat je EPDM-dakdichting langer mee.

Roofing als dakmateriaal

Toch liever geen EPDM? Dan kan je altijd nog kiezen voor roofing – ook wel bitumineuze dakrollen genoemd. Roofing is een zeer sterk materiaal. Het is bestand tegen alle weersomstandigheden en ook schadelijke UV-stralen van de zon zorgen niet voor problemen. Een bitumen dak is door zijn goede beloopbaarheid ideaal voor de installatie van allerhande technische apparatuur zoals zonnepanelen, airco’s, warmtepompen en dergelijke meer. Door een periodiek onderhoud kan je de levensduur van deze bitumen dakbedekking makkelijk verlengen. Het is dan ook een populaire keuze onder doe-het-zelvers die hun plat dak onder handen willen nemen. Bovendien kan je roofing op verschillende manieren aanbrengen:

Je kiest dus gewoon de werkwijze die jou het meeste ligt.

Milieuvriendelijke en isolerende dakmaterialen

Ben jij een milieubewuste doe-het-zelver en wil jij je nieuw dak nog milieuvriendelijker en meer isolerend maken? Dan is een groen dak echt iets voor jou. Een dak dat voor meer zuurstof zorgt, de omgeving afkoelt én goed is voor je waterbeheer? Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch is het zo, want de biodiversiteit van je dak zet CO₂ om in zuurstof en de planten absorberen regenwater. Het overtollige regenwater verdwijnt in je afwatering, maar wordt op natuurlijk wijze gezuiverd door je groene dak. Heel milieuvriendelijk dus!

Een groot bijkomend voordeel van groene daken is de goede isolatie. Een groen dak houdt in de winter de warmte beter vast, terwijl het in de zomer de hitte net buiten de deur houdt. Ook qua akoestische isolatie zit je goed: een groen dak houdt storende geluiden moeiteloos buiten.

Wil je een dak plaatsen op een minder sterke constructie zoals een carport of tuinhuis? Geen enkel probleem, ook daarvoor is een groen dak een prima keuze.

Meer weten?

Op zoek naar meer informatie over het renoveren of afwerken van je platte dak? Hier vind je alles wat je nodig hebt.

Zoek verkooppunten