3 manieren om je dak te beschermen tegen de zomerhitte

Denk je aan de zomer, dan denk je ongetwijfeld aan warme temperaturen en een stralende zon. Maar soms wordt het té warm, en dan is het puffen en zweten geblazen. Maar geen paniek. Een fris toevluchtsoord ligt binnen handbereik. Het dak van je woning speelt namelijk een belangrijke rol in de temperatuurregeling binnenshuis. Met deze drie oplossingen hou je het hoofd – en je dak – alvast koel.

Het voordeel van een wit plat dak

De hitte de baas blijven, begint eigenlijk al bij de kleur van je dak. Een witte kleur zorgt voor een optimale bescherming tegen uv-stralen. De witte dakbedekking reflecteert namelijk het zonlicht in plaats van het te absorberen. Traditionele, donkere dakbedekkingen doen dit wel. Daardoor kruipt de warmte in het dak en wordt het overgedragen naar de onderliggende ruimtes. Met een wit plat dak blijft het dus koeler in huis. De airconditioning mag zo op een lager pitje en dat voel je in je portemonnee. Bovendien laat hitte je dakmaterialen sneller scheuren of verouderen. De reflectie van een wit dak houdt de temperatuur merkelijk lager. Zo wordt het dakmateriaal gespaard en verleng je de levensduur ervan. Win-win!

wit dak

Zelf aan de slag met reflecterende coatings

Je bestaande dak zelf een witte laag geven en zo de temperatuur bij hittegolven verlagen? Kies dan voor de doeltreffende bescherming tegen uv-stralen van reflecterende coatings.

Dak-Reflect

Dak-Reflect is een witte, acrylaatverf met een koelende functie die je gebruikt om platte of hellende daken reflecterend te maken. Ook voor renovatiewerken is deze witte coating geschikt, bijvoorbeeld voor het opfrissen van bitumen dakbedekking. Een mooie bonus? Door de weerkaatsing van uv-stralen verhoog je tegelijkertijd het rendement van je zonnepanelen.

Dak-Alu

Met Dak-Alu heb je een soepele, aluminiumkleurige renovatielaag voor de bescherming van bitumineuze daken en goten. De coating herstelt, dicht, voedt en onderhoudt je bestaande dakbedekking. Zo gaat het de vervroegde veroudering van je dak tegen. Dak-Alu bezit warmtewerende eigenschappen die de daktemperatuur laag houden. Op die manier blijft het in huis langer koel, zelfs tijdens hittegolven.

Denk ook aan de juiste primer

Vooraleer je aan de slag gaat met reflecterende dakcoatings, bereid je het dak best voor met een hechtvernis. De Multi-Coating Primer is bijvoorbeeld ideaal voor de Dak-Reflect. Het is een kleurloze, sneldrogende vernis die de hechting tussen coating en ondergrond garandeert. Voor de Dak-Alu gebruik je een Roofprimer. Een primer is dus een onmisbare basis wanneer je je dak zelf van een reflecterende laag wil voorzien.

coating

Overweeg ook eens een groendak

Een laatste mogelijkheid om oververhitting van je dak te voorkomen, is het aanleggen van een groendak. Niet alleen ziet het er mooi uit, het heeft ook nog eens een beschermende functie. De begroeiing en planten die het dakoppervlak bedekken, vormen namelijk een natuurlijke isolatielaag. Planten zoals AquaplanT absorberen het zonlicht, waardoor de warmte niet doordringt in het dak zelf. Zo blijft de temperatuur op het dak – en dus ook in huis – aangenaam laag.

groen dak aanleggen

Op zoek naar kwalitatieve producten van Aquaplan om je dak te beschermen tegen uv-stralen en hitte? Je vindt alles wat je nodig hebt voor reflecterende coatings, platte daken en groendaken bij een verkooppunt in de buurt!

Zoek verkooppunten