Zo maak je een plat dak klaar voor de winter!

Met een plat dak zit je al snel enkele tientallen jaren goed, zonder dat er veel onderhoud nodig is. Toch is een jaarlijkse check-up aan te raden. Dit neemt niet veel tijd in beslag, je kan het eenvoudig zelf doen en zo kan je grotere problemen met je dak voorkomen. We zetten graag vijf tips op een rij waarmee je er zeker van kan zijn dat je dak in topvorm is voor de winter.

1. Dakgoten reinigen

 

2. Kijk de dakbedekking na

Controleer of de dakbedekking nergens los aan het komen is. Vooral de naden tussen de verschillende dakbanen verdienen extra aandacht. Maar kijk zeker ook of je geen scheurtjes of gaatjes opmerkt in de dakbedekking. Die kunnen klein beginnen, maar groter worden. Zowel lossende naden als scheurtjes en perforaties kunnen op termijn voor vochtproblemen zorgen. Gelukkig kan je dit snel en eenvoudig zelf oplossen, bijvoorbeeld door een waterdichte reparatiepasta aan te brengen. Bij Aquaplan vind je verschillende producten waarmee je een plat dak kan herstellen.

 

3. Verwijder blazen onder de roofing

Naast scheuren en gaatjes, kan je ook blazen krijgen in de roofing. Die herken je omdat dan de dakbedekking een beetje bol staat. Een blaas op je dakbedekking is meestal niet meteen een probleem, maar kan dat wel worden. Het is dus aan te raden om ook deze blazen weg te werken. Gelukkig is ook dat eenvoudig zelf te doen. Met dit stappenplan kan je blazen repareren en wordt je plat dak weer snel helemaal plat.

 

4. Liggen er plassen op je plat dak?

Het is niet onlogisch dat er op je dak kleine plasjes water liggen. Dat is ook geen probleem, die zullen vanzelf verdwijnen als het even droog is. Liggen er echter grotere plassen met stilstaand water op je dak? Dan kan dat wel een probleem zijn. Ga in dat geval zeker na of er niets scheelt aan de afvoer van je plat dak. Blijkt de afvoer goed te werken, dan is er misschien meer aan de hand. Je neemt dan best contact op met een professionele dakdekker om na te gaan wat het probleem is.

 

5. Verwijder mos

Zoek verkooppunten