Zo voorkom je bladeren in je dakgoot

Vochtproblemen door bladeren in dakgoot

Dakgoten krijgen naast regenwater ook heel wat ander afval te verwerken. Zeker in de herfst zorgen bladeren voor heel wat problemen. Meestal merk je de problemen maar na verloop van tijd. Het is daarom beter om te voorkomen.

 

Zo maak je op 1,2,3 je dakgoten proper

Elk jaar je dakgoten proper maken is een goede gewoonte. Je vermijdt zo heel wat narigheid. Je hebt hiervoor dit materiaal nodig: ladder, tuinslang, werkhandschoenen, een schepje en een emmer. Vervolgens kan je op deze manier aan de slag:

  1. Plaats de ladder veilig tegen de dakgoot
  2. Neem het schepje en schep zoveel mogelijk afval uit de dakgoot. Tip: als het afval droog is, maak het dan eerst nat met de tuinslang, dan gaat het verwijderen van het afval een stuk vlotter. Het is daarom ook geen slecht idee om deze klus te klaren niet lang na een regenbui.
  3. Als het vuil verwijderd is, spoel je de dakgoot eens goed door. Gebruik hiervoor de tuinslang. Leg de slang op het verste punt van de afvoer in de goot me de sproeikop in de richting van de afvoer. Zet vervolgens het water aan en beweeg de slang zo langzaam richting de afvoer. Onderweg spuit je al het overgebleven vuil weg.

Voorkomen is beter dan genezen: met een boldraadrooster

De goot zelf proper maken is niet zo moeilijk. Maar zit het probleem dieper in de afvoerbuis, dan is het veel lastiger om dit te verhelpen. Met een boldraadrooster kan je grote problemen echter vermijden. Met dit rooster voorkom je dat bladeren in de afvoer terecht komen en daar voor verstoppingen zorgen. Ook vogels durven al eens nestelen in een afvoerpijp. Met een boldraadrooster vermijd je ook dat.

Veiligheidstip: zo plaats je veilig een ladder

Het is belangrijk om een ladder goed te plaatsen: niet te steil en niet te vlak. Stel je daarom rechtop aan de onderkant van de ladder. Kan je met gestrekte armen net de ladder grijpen? Dan staat de ladder onder een veilige helling. Op een zachte ondergrond kan je best nog even op de onderste sport van de ladder stampen met je voet zodat die goed vast komt te zitten.

Zoek verkooppunten