Zo behandel je de 4 belangrijkste vochtproblemen in je kelder

De belangrijkste oorzaken van vochtproblemen in de kelder

Heb je een vochtige kelder? Het is niet onlogisch dat een ondergrondse kelder vaak te maken krijgt met vochtproblemen. Het grondwater zorgt zeker in vochtige periodes voor veel druk op ondergrondse constructies. Vooral infiltrerend vocht en het insijpelen van grondvocht langs de vloer veroorzaken problemen van vocht in de kelder. Zeker de kimnaad tussen de vloer en de muren is hierbij een aandachtspunt. Daarnaast zijn condensvorming en lekkende leidingen nog twee belangrijke oorzaken van vochtproblemen in de kelder.

Ook opletten voor vochtproblemen in recente woningen

Vaak wordt gedacht dat vocht in de kelder enkel voorkomt bij oudere woningen. Deze woningen mogen dan wel gevoeliger zijn voor vochtproblemen, ook kelders van recente woningen kunnen last krijgen met vocht. Het is al voldoende dat een kelder onvoldoende wordt verlucht om condensatievocht op de muren aan te treffen. Zo ontstaat schimmelvorming, vieze geurtjes, … In elke kelder is het dan ook van belang om de juiste maatregelen te nemen om vochtproblemen te voorkomen of te verhelpen.

 

Oorzaak gevonden? Aan de slag!

Voilà, je weet nu wat de oorzaak is van jouw keldervocht. Nu is het tijd om je kelder weer vochtvrij te maken. Is opstijgend vocht het probleem? Dan is de oplossing het meest ingrijpend. Zowel doorslaand vocht als condensatievocht kan je heel eenvoudig naar de geschiedenisboeken verwijzen.

 

Zo behandel je de belangrijkste oorzaken van vochtproblemen in de kelder:

1. Condensatievocht in je kelder

Een koele ruimte zoals een kelder is een logische plek om problemen te krijgen met condensatie. Er is altijd vocht aanwezig in de lucht, en op de koele keldermuren kan dit gemakkelijk condenseren. Het gevolg is muren die vochtig aanvoelen. De belangrijkste oorzaak van vocht in de kelder is een gebrek aan ventilatie in de kelder. Door je kelder meer te verluchten vermijd je heel wat problemen zoals schimmelvorming en vieze geurtjes.

 

2. Insijpelen van grondwater

Een tweede belangrijke oorzaak van vochtproblemen in de kelder, is het insijpelen van grondvocht. De druk van het grondwater op je keldermuren kan soms heel groot worden. Niet elke kelder is hiertegen opgewassen, en op termijn kunnen je muren zelfs poreus worden zodat je ook last kan krijgen van opstijgend vocht in huis doorheen de rest van je woning. Optrekkend vocht kan zich nooit in de kelder voordoen, maar altijd boven het grondniveau.

Je kan dit probleem oplossen door je kelder waterdicht te maken en een waterdichte coating aan te brengen op de binnenkant van je keldermuren. Met Kelder-Bezetting of Kelder-Epoxy maak je keldermuren snel en eenvoudig blijvend waterdicht. Dicht eerst alle gaten en scheuren met de Waterdruk-Stop.

 

3. Lekken door leidingen

Water in de kelder wordt ook vaak veroorzaakt door een lek in een waterleiding, afvoer- of rioolbuis in jouw buurt. Omdat leidingen niet altijd zichtbaar zijn, is het vaak niet meteen duidelijk wat het vochtprobleem veroorzaakt. Een verschil met andere vochtproblemen is meestal dat dit soort vochtprobleem plots ontstaat en snel voor veel water zorgt. Zo kan je dit vochtprobleem meestal onderscheiden van de andere.

De oplossing is hier natuurlijk om het lek te vinden en dit te dichten. Vaak zal je hier best een loodgieter voor inschakelen.

 

4. Water dat via de kimnaad binnenkomt

De kimnaad is in de kelder vaak een kwetsbare zone. Dit is de aansluiting tussen de vloer en de muren. Als deze verbinding niet optimaal is, kan water via deze weg de kelder insijpelen. De beste oplossing voor deze vochtproblemen is de kimnaad uit te kappen en te dichten met het product Waterdruk-Stop. Dit is een snelhardend product dat ideaal werkt bij eventuele acute lekken. Vervolgens kan je de muur en vloer behandelen met Kelder-Epoxy.

 

Tip! Bouw je een huis met een kelder? Zorg er dan zeker voor dat je buitenkant van je kelder behandelt met een waterdichte laag Black Foundations of Ondergronds van Aquaplan. Zo voorkom je later heel wat vochtproblemen.

Zoek verkooppunten