Zelfklevende dakrollen: de waterdichte bedekking voor platte daken

Het waterdicht maken en houden van platte daken is er niet eenvoudiger op geworden. De klimaatverandering zorgt voor grotere temperatuurschommelingen en op platte daken worden ook steeds vaker zonnepanelen, airco’s en warmtepompen geïnstalleerd. Gelukkig kunnen de bitumen dakrollen van Aquaplan tegen een stootje. In een meerlagige toepassing biedt dit type roofing meestal simpelweg de allerbeste bescherming.

Lange levensduur

Bitumen dakrollen – vaak ‘roofing’ genoemd – bieden veel voordelen. Met een levensduur van meer dan dertig jaar is het een erg duurzame keuze voor platte daken. Bovendien kun je via eenvoudig periodiek onderhoud deze levensduur nog fors verlengen. Ook kunnen bestaande daken zonder afbraak eenvoudig gerenoveerd worden met deze dakrollen, die zich verder eenvoudig laten combineren zijn isolatiematerialen.

Weersbestendig

Nog een voordeel: bitumen daken zijn bestand tegen uiteenlopende weersomstandigheden zoals hagel, sneeuw, ijsvorming en hitte. De intrinsieke eigenschappen van bitumen zorgen ervoor dat de dakrollen probleemloos geplaatst kunnen worden in alle klimaten en tijdens alle seizoenen.

Zelfklevend

Deze plaatsing kan overigens via verschillende methodes gebeuren. Traditioneel wordt een bitumen dakbedekking gebrand, maar de roofing kan ook koud verlijmd worden of zelfklevend worden aangebracht. Met Roof Base Stick en Roof Top Stick Mineral heeft Aquaplan voor zowel de onderlaag als voor toplaag een perfect zelfklevende dakrol in haar gamma.

Aquaplan Rooftop Stick Mineral

5-lagige dakopbouw

De ideale dakopbouw is 5-lagig. Op de ondergrond (1) plaats je eerst een dampscherm (2) om te verhinderen dat vocht uit de binnenruimtes condenseert in de isolatie. Op dit dampscherm breng je vervolgens de isolatie (3) aan, die je dakconstructie beschermt tegen temperatuurschommelingen en ervoor zorgt dat condens en koudebruggen worden vermeden. Vanwege de hoge isolatiewaarde is IKO Enertherm PIR isolatie hier een uitstekende keuze.

Op de isolatie komt vervolgens de onderlaag (4), waarvoor we het hogervermelde Aquaplan Roof Base Stick aanbevelen. Door het zelfklevende karakter van deze dakrol is het plaatsen van een bitumen roofing veiliger en eenvoudiger dan ooit. De elastische en makkelijk verwerkbare dakrol heeft een extra sterke wapening waardoor hij niet scheurt en doortrapvast is. De bovenzijde is afgewerkt met zand, de onderzijde is voorzien van een wegtrekfolie voor een snelle en eenvoudige plaatsing.

Bovenop de onderlaag komt – tenslotte – de toplaag (5); waarvoor we het eveneens al aangehaalde Aquaplan Roof Top Stick Mineral aanbevelen. Deze sterke, elastische en makkelijk verwerkbare laag uit hoogwaardige elastomeren en bitumen is scheur- en krimpvrij. Deze toplaag heeft aan de onderzijde een aftrekfolie voor eenvoudige plaatsing en is aan de bovenzijde afgewerkt met lichtgrijze leislag, als extra UV-bescherming. Als alternatief voor deze toplaag kun je ook voor Aquaplan Roof Top Stick Reflect kiezen. In dit geval werkt de lichte leislag op de bovenzijde reflecterend, zodat het dak koeler blijft.

De beste bescherming

Je merkt het: met de zelfklevende bitumen dakrollen van Aquaplan wordt je plat dak duurzaam renoveren een stuk eenvoudiger. Bovendien biedt deze oplossing simpelweg de beste bescherming.

Op zoek naar de beste manier om de roofing van jouw plat dak te vernieuwen? Ontdek ze hier of vraag advies in een Aquaplan-verkooppunt in jouw buurt.

Zoek verkooppunten