Vocht in je kelder zelf bestrijden? Volg dit eenvoudige stappenplan!

Door hun ondergrondse ligging hebben kelders vaak te kampen met vochtproblemen. Vooral tijdens natte seizoenen of periodes met veel regenval bouwt het grondwater op, wat voor druk op de kelderconstructie zorgt en tot vochtproblemen kan leiden. Gelukkig kan je vocht in je kelder perfect zelf bestrijden als je over de juiste knowhow beschikt. In onderstaand stappenplan leren we je hoe je het probleem opspoort, met welke producten je scheuren of barsten behandelt en hoe je op lange termijn je kelder vochtvrij houdt.

Stap 1: Identificeer de locatie van het vochtprobleem

Om een vochtprobleem aan te pakken, moet je eerst de oorzaak ervan vinden. Inspecteer de muren en de vloer op barsten of scheuren. Check ook de aansluiting tussen de muren en de vloer en let op mogelijke problemen rond raamopeningen.

Merk je ergens schimmel (zwarte plekjes of witte aanslag), afbladderende verf, of verkleurde bruine plekken op een muur, vloer of plafond? Dat zijn typische aanwijzingen dat de oorzaak van het vochtprobleem zich in de buurt bevindt. Een permanente muffe geur die telkens terugkomt, zelfs wanneer je de ruimte verlucht, kan ook een teken aan de wand zijn. 

Heb je één of meerdere van bovenstaande aanwijzingen gedetecteerd? Vraag je dan ook steeds af of de feitelijke oorzaak van het vochtprobleem zich hier specifiek situeert, of toch van ergens anders afkomstig is. Soms komt éénzelfde bron van een vochtprobleem in je kelder op verschillende manieren of plaatsen tegelijkertijd tot uiting. Check dus zeker of je de oorzaak hebt gelokaliseerd en niet enkel de symptomen.

Stap 2: Pak het vochtprobleem gericht aan

Heb je de oorzaak van je vochtige kelder gevonden? Dan is het tijd om het probleem bij de wortel aan te pakken. 

Barsten of scheuren in de kelderconstructie

De grootste of meest diepgewortelde lekken in de kelderconstructie kunnen succesvol worden gedicht met de Waterdruk-Stop van Aquaplan. Kap eerst de barsten of scheuren open en breng vervolgens dit snelhardende middel aan in de openingen. Zelfs onder zeer hoge druk zal de Waterdruk-Stop snel uitzetten en zo het lek dichten. Dit waterdichte cement is daarom ideaal voor gebruik op metselwerk en beton of tussen muur- en vloerplaat.

Geef vocht geen kans met een totale waterdichte behandeling

Eens de grootste lekken zijn behandeld, is het tijd om de afwerking te verzorgen en je kelder volledig vochtdicht te maken voor de toekomst. Met de volgende twee producten kan iedere doe-het-zelver aan de slag, of je nu totaal geen of net bakken ervaring hebt.

Kelder-Epoxy


Onze Kelder-Epoxy is een 2-componenten epoxycoating voor zowel de muren als de vloer, geschikt voor gebruik op stof- en vetvrije bakstenen of cementbezettingen. Doordat dit product diep in de ondergrond intrekt, versterkt het de structuur van je vloer en muren. Bovendien is het slijtvast (ideaal voor gebruik op de vloer) en is het overschilderbaar, dus je kan gerust nadien je kelder nog opfleuren met een likje verf.

Kelder-Bezetting

Deze witte, waterdichte cementcoating houdt grondwater tegen voor het je kelder binnensijpelt. Let wel, dit product is enkel geschikt voor gebruik op muren. Je kan de Kelder-Bezetting echter wél aanbrengen op niet-behandelde muren zoals cement en betonblokken. 

Breng twee lagen aan van zowel de Kelder-Epoxy als de Kelder-Bezetting om een optimaal resultaat te garanderen. Twijfel je over hoe je het praktisch het best aan de slag gaat? Bekijk dan vooraf de handige instructievideo’s en lees de handleiding per product zorgvuldig door (te vinden op de productpagina in kwestie die je kan bezoeken via bovenstaande linkjes).

Stap 4: Zorg voor voldoende ventilatie

Na het waterdicht maken van je kelder is het essentieel om de ruimte regelmatig goed te ventileren. Dit voorkomt schimmelvorming en nare geurtjes. Als je kelder geen ramen heeft, is een ventilatierooster ook een uitstekende oplossing. Op die manier kan eventueel condensatievocht door een hoge luchtvochtigheid toch makkelijk naar buiten en blijft je ruimte droog en vochtvrij.

Extra: bereken de benodigde hoeveelheid product

Klaar om aan de slag te gaan maar geen idee hoeveel product je precies nodig hebt? Gebruik onze handige product calculator en geef de afmetingen van je muur of vloer in om de benodigde hoeveelheid uit te rekenen. Zo weet je zeker dat je niet te veel of te weinig in huis haalt (en betaalt).

Ziezo, met dit stappenplan en de kwalitatieve producten van Aquaplan ben je klaar om je vochtige kelder zelf te bestrijden. Pak het vochtprobleem aan en geniet weer volop van een droge kelder!

Zoek verkooppunten