Zo maak je een plat dak klaar voor de winter!
Home Blogs Dakbedekking Zo maak je een plat dak klaar voor de winter!

Zo maak je een plat dak klaar voor de winter!

Met een plat dak zit je al snel enkele tientallen jaren goed, zonder dat er veel onderhoud nodig is. Toch is een jaarlijkse check-up aan te raden. Dit neemt niet veel tijd in beslag, je kan het eenvoudig zelf doen en zo kan je grotere problemen met je dak voorkomen. We zetten graag vijf tips op een rij waarmee je er zeker van kan zijn dat je dak in topvorm is voor de winter.

1. Dakgoten reinigen

2. Kijk de dakbedekking na

Controleer of de dakbedekking nergens los aan het komen is. Vooral de naden tussen de verschillende dakbanen verdienen extra aandacht. Maar kijk zeker ook of je geen scheurtjes of gaatjes opmerkt in de dakbedekking. Die kunnen klein beginnen, maar groter worden. Zowel lossende naden als scheurtjes en perforaties kunnen op termijn voor vochtproblemen zorgen. Gelukkig kan je dit snel en eenvoudig zelf oplossen, bijvoorbeeld door een waterdichte reparatiepasta aan te brengen. Bij Aquaplan vind je verschillende producten waarmee je een plat dak kan herstellen.

3. Verwijder blazen onder de roofing

Naast scheuren en gaatjes, kan je ook blazen krijgen in de roofing. Die herken je omdat dan de dakbedekking een beetje bol staat. Een blaas op je dakbedekking is meestal niet meteen een probleem, maar kan dat wel worden. Het is dus aan te raden om ook deze blazen weg te werken. Gelukkig is ook dat eenvoudig zelf te doen. Met dit stappenplan kan je blazen repareren en wordt je plat dak weer snel helemaal plat.

4. Liggen er plassen op je plat dak?

Het is niet onlogisch dat er op je dak kleine plasjes water liggen. Dat is ook geen probleem, die zullen vanzelf verdwijnen als het even droog is. Liggen er echter grotere plassen met stilstaand water op je dak? Dan kan dat wel een probleem zijn. Ga in dat geval zeker na of er niets scheelt aan de afvoer van je plat dak. Blijkt de afvoer goed te werken, dan is er misschien meer aan de hand. Je neemt dan best contact op met een professionele dakdekker om na te gaan wat het probleem is.

 

5. Verwijder mos

Hier en daar een beetje mos op je plat dak is geen probleem. Je kan het natuurlijk altijd verwijderen. Maar zijn er grotere plaatsen met een dikke aanwas van mos of andere vegetatie? Dan dien je dit wel aan te pakken. Op termijn kan dit je dakbedekking beschadigen. Het grootste deel van het mos verwijder je best manueel, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een (schuur)borstel met stugge haren. Daarna kan je de plaats best nabehandelen met Zelfreiniger of Stop Groene Aanslag. Deze producten verhinderen dat mos en andere planten snel opnieuw de kop opsteken.

Blogs die jij ook leuk vindt om te lezen

Handige gids voor het herstellen van scheuren
Dakbedekking

Handige gids voor het herstellen van scheuren

04 december 2024
Scheuren en blazen in oppervlakken zoals asfalt, dakbedekking en bakstenen muren komen vaak voor, vooral door de invloed van weer, slijtage en veroudering. Kleine scheurtjes kunnen na verloop van tijd verergeren en leiden tot grotere schade als ze niet tijdig worden hersteld.
Je tuinhuis renoveren met de tips van Aquaplan
Dakbedekking

Je tuinhuis renoveren met de tips van Aquaplan

01 juli 2024
Is jouw tuinhuis toe aan een opknapbeurt? Door regelmatig onderhoud en renovatie blijft de constructie in topconditie en kun je er nog jaren plezier van hebben. Renoveren verlengt namelijk niet alleen de levensduur, maar ook de gehele uitstraling van de tuin.
Dakafwerkingen renoveren met de hulp van Aquaplan
Dakbedekking

Dakafwerkingen renoveren met de hulp van Aquaplan

31 mei 2024
Dakafwerkingen lijken op het gezicht maar kleine details. Toch spelen ze een grote rol in de constructie van je woning. Zonder goed functionerende dakranden, hemelwaterafvoeren en bladvangers loop je niet alleen het risico op wateroverlast, maar ook op esthetische achteruitgang.