Met deze 3 tips is je tuin snel klaar voor de lente

Tip 1: Snel verwijderen van groene aanslag

Elk jaar je dakgoten proper maken is een goede gewoonte. Je vermijdt zo heel wat narigheid. Je hebt hiervoor dit materiaal nodig: ladder, tuinslang, werkhandschoenen, een schepje en een emmer. Vervolgens kan je op deze manier aan de slag:

Oppervlakkige groene aanslag is heel eenvoudig aan te pakken. Daarvoor hoef je zelf niet te schrobben. Er bestaan goede ‘zelfreinigende’ producten met enzymen die inwerken op de groene aanslag. Breng het product aan en enkele dagen later is het de groene aanslag verdwenen.

Voor dikkere groene aanslag is borstelen het toverwoord. Je treft dit soort aanslag vooral aan tussen de tegels van je terras. Gebruik een borstel met stevige haren om de aarde tussen de tegels weg te vegen. Het groene onkruid komt zo het beste los.

Tip: wil je voorkomen je ook volgend jaar veel groene aanslag dient te verwijderen? Er bestaan heel efficiënte beschermende producten die voor een onzichtbare coating zorgen op onder meer tegels, klinkers en muren. Daarmee bescherm je de ondergrond tegen vuil, vet en water… en zo kan groene aanslag zich veel minder goed ontwikkelen.

Nodig:

  • stevige borstel
  • zelfreiniger
  • arduin-beschermer of klinker-beschermer

 

Tip 2: Eerst snoeien, dan planten

De winter maakt altijd slachtoffers in je tuin. Als je een fris ogende tuin wil, dien je eerst alle dode takken en planten te verwijderen. Dit is ook een goed moment om bomen en struiken te snoeien (met een snoeischaar). Wil je nieuwe beplanting aanbrengen? Dan is het een goed idee om de grond eerst te verluchten. Dat kan door de grond om te spitten, of door gebruik te maken van een bodemfrees. Op de omgewoelde en ‘verluchte’ grond kunnen nieuwe planten veel beter aarden. Wil je dat alles nog wat beter groeit in je tuin? De lente is ook het ideale moment om meststof aan de aarde toe te voegen!

Nog nodig:

  • snoeischaar
  • bodemfrees
  • herbruikbare zak voor tuinafval
  • meststof

 

Tip 3: Zo maak je jouw gazon ‘burenjaloers’ groen!

Verwen je gazon eerst door mos en onkruid te verwijderen met een verticuteermachine. Zo geef je lucht aan je gazon. Het ziet er dan eerst wel een beetje minder mooi uit, maar de beloning volgt niet veel later. Bemest na het verticuteren je het gras met een meststof die rijk is aan kalk, zoals gazonkalk. Daarmee maak je de bodem minder zuur waardoor je gazon opnieuw een mooie groene kleur krijgt… waar je buren zeker weer jaloers op zullen zijn. Zit er weinig mos of onkruid tussen het gras? Dan kan je meteen starten met de bemesting.

Nog nodig:

  • verticulteermachine
  • gazonkalk

Het is zonneklaar: met deze drie tips kan je aan de slag om extra te genieten van de lente en de zomer die komt. Zelfs als je geen groene vingers hebt vergt het niet veel moeite om later ruim beloond te worden. Want wat is er leuker dan te genieten van de zon in je eigen tuin?

Zoek verkooppunten