Hoe je buitenmuur waterdicht maken met een impregneercrème

Schimmels, hoge luchtvochtigheid, slechte thermische isolatie, beschadigingen aan de binnenmuren of buitengevel. Het zijn maar enkele hinderlijke risico’s van vocht in de muren. Daar wil je maar liever niet mee te maken krijgen. Gelukkig bestaan er oplossingen om je muren (proactief) te beschermen tegen doorslaand vocht. Een impregneercrème is hiervoor bijvoorbeeld bijzonder effectief.

Wat is een impregneercrème? 

Een impregneercrème is een kleurloze, waterafstotende en ademende crème die op de buitenkant van een muur wordt aangebracht. De crème is gemaakt van waterafstotende stoffen. Die dringen diep in de poreuze ondergrond in en leggen zo een waterdichte laag over de muur. Water kan zo niet doordringen in de muur, waardoor je vochtproblemen vermijdt. 

Vooral buitenmuren hebben het zwaar te verduren. Ze kunnen vast en zeker een dergelijke beschermlaag gebruiken. Ideaal hiervoor is de Gevelimpregneer Crème. Deze crème is geschikt voor niet-geschilderde, verticale en poreuze buitenmuren en gevels uit beton, baksteen, pleisterwerk en kalkzandsteen. De Gevelimpregneer Crème is trouwens zo hoog geconcentreerd dat één laag ruim volstaat om je muur langdurig te beschermen. Handig, toch?

De voordelen van een impregneercrème

Wil je liever niet opgezadeld zitten met schimmel, mos- en algengroei, en structurele risico’s? Dan is je muur waterdicht maken een absolute must. Gebruik je daarvoor een impregneercrème, dan ben je zeker van enkele sterke voordelen.

  • Het meest voor de hand liggende voordeel is uiteraard bescherming tegen vocht. De crème houdt vocht van buitenaf tegen, zodat het niet in de muur kan dringen. Het biedt bescherming tegen schade en schimmel. 
  • Tegelijk biedt de crème ook weerstand tegen allerlei weersomstandigheden. Regen uiteraard, maar ook vorst en sneeuw. Het vermindert bovendien de kans op scheuren, eventuele afbladdering van verf en andere slijtage. 
  • Een impregneercrème heeft een ademend vermogen. Vocht kan niet langs buitenaf doordringen, maar het kan wel van binnenuit ontsnappen. 

Hoe ga je precies te werk? 

Het aanbrengen van een impregneercrème is heel eenvoudig, maar hou zeker rekening met enkele dingen. Vooraleer je van start gaat, geef je de muur best een reinigingsbeurt. Met een Dak & Muur reiniger, bijvoorbeeld. Dat is een universeel biobased reinigingsproduct waarbij specifieke actieve stoffen alle vervuiling losweken en afbreken. Zorg er ook voor dat de muur geen groene aanslag heeft. Dat verwijder je makkelijk met Stop Groene Aanslag. Beide zijn zeer effectieve middelen. Hierdoor vormen ze de ideale voorbereiding voor de impregneercrème. 

Is de muur gereinigd, stof- en aanslagvrij? Dan kan je de impregneercrème aanbrengen. Leg een dikke, onverdunde laag met een blokborstel of rol op de muur. Eén laag is voldoende. Heeft de crème een witte kleur? Geen zorgen, dat is normaal. Tijdens het drogen wordt de kleur transparant. 

Andere manieren om je muur waterdicht te maken 

Een crème zoals de Gevelimpregnerende Crème is uitermate handig om je buitenmuren te beschermen tegen doorslaand vocht, maar het is niet de enige mogelijkheid. Je kan ook nog het volgende overwegen:

  1. Muur-Dicht is een waterafstotende, ademende coating. Vrij van solventen, reuk en kleur. Beschermt tegen regen en vervuiling, en verandert het uitzicht van je muur niet. 
  2. De vochtwerende gevelcoating Hydro-Flex is extreem dekkend, waardoor het poriën en microscheurtjes dicht. Dankzij de elasticiteit is het een geschikte gevelcoating voor ruwe muren. Dankzij de speciale samenstelling is de coating duurzaam én uv-bestendig. 
  3. Aqua-Resist is een gebruiksklare muurcoating. Dankzij de unieke samenstelling herstelt en verstevigt het je droge en vochtige constructies al na één laag.

Bij elk van deze oplossingen is het een absolute must om tijdens de voorbereidingen de muur te reinigen, met de Dak & Muur Reiniger bijvoorbeeld. 

Zelf aan de slag met coatings en crèmes? Alles wat je nodig hebt om je muren te beschermen tegen vocht, vind je terug in onze verkooppunten

Zoek verkooppunten